Logopedie met een +

“Ieder kind is uniek.”

Niet alleen taal, spraak, stem of gehoor zijn bepalend voor het welslagen van de communicatie. Zo kunnen bijvoorbeeld een verstandelijke handicap of aan autisme verwante stoornissen de communicatie negatief beïnvloeden. Onze praktijk heeft naast reguliere begeleiding van kinderen en jongeren een extra specialisme in huis, gericht op kinderen en jongeren waarbij – naast een logopedisch probleem – ook andere factoren spelen (zoals gedrags- of ontwikkelingsproblemen).


Het werken met kinderen en jongeren met ontwikkelings- en/of gedragsproblemen, zoals autisme of ADHD, is een bijzondere uitdaging: ieder kind is immers uniek. Dit doen wij graag, met ruime ervaring en energie. Waar nodig werken wij samen met andere disciplines en instellingen.

De plussen +

Taalproblemen + autisme

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en door steeds herhalend gedrag. Al in het prille levensbegin blijkt de communicatie niet op gang te komen. Het lijkt alsof het kind de signalen die de ouders uitzenden niet begrijpt.

Lees meer...

Taalproblemen + ADHD

ADHD is een stoornis die zich uit in aandacht tekort en/of hyperactiviteit-impulsiviteit. Het komt voor bij ongeveer 2 tot 6 procent van de schoolgaande kinderen in Nederland. Veel minder bekend is dat kinderen met ADHD vaak ook taalproblemen hebben. Toch bleek uit een onderzoek dat al in 1998 werd gedaan, dat 47 Lees meer...

Taalproblemen + trauma

Kort gezegd betekent traumasensitief werken dat je er in je werk altijd rekening mee houdt dat kinderen en hun ouders ingrijpende ervaringen kunnen hebben, waardoor hun stresssysteem in de war kan zijn. Dat begint met de juiste houding: je bent je ervan bewust dat er veel kinderen zijn met ingrijpende jeugdervaringen, Lees meer...

Wat doet een logopedist

Bij kinderen met een vorm van autisme zijn er vaak problemen in de gehele communicatie en met name in de pragmatische ontwikkeling (het gebruik van taal) en de semantische ontwikkeling (het begrijpen van taal). Logopedie bij kinderen met autisme is altijd tweeledig: het bevorderen van de spraaktaalontwikkeling en het leren communiceren in het contact met anderen. Logopedie bij kinderen met ADHD richt zich vaak op het verbeteren van het taalgebruik, waaronder het verbeteren van de beurtwisseling en de verhaalopbouw.

Share by: