Let's talk about!

“Logopedie is voor iedereen.”

Er wordt vaak gedacht dat logopedie alleen voor kleine kinderen is. NIET WAAR! Logopedie is voor iedereen, juist ook voor kinderen tussen de 10 en de 18 jaar. Tieners & pubers komen namelijk in een fase waarin je je vaak onzeker kan voelen. Een leer-, spraak- of taalproblemen wil je er dan echt niet bij of als schoolresultaten tegenvallen. En dat is niet meteen omdat je een ‘slechte’ of ‘luie’ student bent.

Bij jongeren tussen de 10 en 18 jaar wordt logopedie vaak ingezet bij een leerstoornis, stem- en spraakproblemen, stotteren/broddelen, hyperventilatie (of ademproblemen) en afwijkende mondgewoonten. Meer zelfvertrouwen door logopedie, hoe fijn is dat.

Waar kan je tegenaan lopen?

De tiener met TOS

TOS of taalontwikkelingsstoornis, een stoornis die nog niet heel bekend is. Ongeveer 60-80% van de kinderen met TOS hebben nog steeds taalproblemen in de puberteit of adolescentie. Toch is er voor deze groep weinig aandacht. We zien dat pubers of adolescenten met TOS vaak korte, eenvoudige zinnen maken. Er worden nog veel fouten grammaticale fouten gemaakt zoals weglaten van voegwoorden, verkeerde vervoegingen of afwijkende woordvolgorde.

Lees verder...

Dyslexie op het VO

Op het voortgezet onderwijs wordt er een nog groter beroep gedaan op de lees- en schrijfvaardigheden van uw kind. Zo moet het grote hoeveelheden tekstverwerken, veel schrijven en veel (verschillende soorten) informatie onthouden en automatiseren (zoals bijvoorbeeld formules, jaarallen, topografie en symbolen).


Daar komt bij dat je kind naast de Nederlandse taal nu ook een aantal vreemde talen moet leren.

Lees verder...

Dysorthografie

Dysorthografie is een spellingsstoornis. Kinderen met deze stoornis hebben veel problemen om foutloos te schrijven bij woorden die ander geschreven worden dan ze klinken. Iemand met dysorthografie schrijft dus letterlijk wat het hoort. De spellingsstoornis dysorthografie valt onder dyslexie. Bij dyslexie hebben kinderen vooral problemen met lezen, begrijpend lezen en schrijven. Bij dysorthografie heb je alleen moeite met schrijven en niet met het lezen.

Lees verder...

Share by: