Help, mijn kind praat niet!

“Je kunt er niet snel genoeg bij zijn.”

Je vraagt je af wanneer je met je kind naar een logopedist moet? In de jong kinderjaren wordt op alle denkbare fronten de basis gelegd voor het latere leven. Dit geldt ook op het vlak van de communicatie (taalontwikkeling). Lijkt de communicatie van je kind op een bepaalde manier een punt van zorg te zijn, dan is het aan te raden daar snel actie op te ondernemen. Bijvoorbeeld als je kind aangeeft het gevoel te hebben niet begrepen te worden, wanneer je kind op school weinig sociale contacten maakt, of bij slechte verstaanbaarheid en een slecht gehoor.

Als praten een punt is!

Ik versta er niks van

“Mijn kind is niet goed verstaanbaar voor anderen”

“Hij maakt altijd zulke gekke zinnen”

“Ze praat niet goed”

Herkenbaar? De spraakontwikkeling noem je vertraagd wanneer een jong kind in zijn spraak duidelijk achterblijft bij leeftijdgenootjes. Je kind spreekt (nog) niet of opvallend minder. Je kind spreekt in enkele woorden of korte zinnen en zijn omgeving vindt het lastig om je kind te verstaan en te begrijpen. Soms begrijpt je kind niet goed wat er gezegd wordt.

Lees verder...

Praat eens rustig...

Je hebt vast wel eens gehoord van stotteren, stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van spreken.


Wist je dat naast stotteren ook broddelen bestaat? Gekscherend praten we over broddelwerk als iets niet goed is. Maar broddelen is een serieuze spraakstoornis. Je kind is moeilijk te verstaan door hun niet-vloeiende uitspraak of een veel te hoog spreektempo. Ze slikken soms delen van woorden in.

Broddelen lijkt soms op stotteren, omdat er veel herhalingen van...

Lees verder...

Oost-indisch doof... of niet?

Als je kind niet goed hoort, kunt je dat soms merken aan zijn/haar gedrag. Je kind reageert bijvoorbeeld niet als je iets zegt, zet de televisie steeds hard of is vaak moe. Slecht horen bij kinderen komt vaak door verkoudheid en oorontsteking. De huisarts kan onderzoeken waarom uw kind slecht hoort. Door het gehoorverlies kan de ontwikkeling van de spraak en taal bij een kind met gehoorverlies anders zijn dan bij een goedhorend kind. Vaak is het zo: hoe groter het gehoorverlies, hoe groter de kans op een achterstand in de spraak- en Lees verder...

Logopedie maakt het verschil!

Misschien heeft de school van je kind aangegeven dat logopedie wellicht een optie kan zijn om geconstateerde communicatieknelpunten aan te pakken. Het is ook mogelijk dat jezelf bepaalde problemen bij je kind onderkent met betrekking tot bijvoorbeeld taal, spraak of stotteren. Logopedie kan in een kort tijdsbestek al een groot verschil maken. Door tijdig hulp te zoeken, kun je voorkomen dat een bepaalde problematiek een hardnekkiger karakter krijgt.

Share by: